Film / seriál

Coco Chanel: Krásky Francúzska

Audrey Tautou
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Audrey Tautou je jednou z najvýraznejších francúzskych herečiek súčasnosti. A to je čo povedať, pretože silné ženské postavy francúzskej kinematografii nikdy nechýbali.

Podľa režiséra Jeana-Luca Godarda stačí mať k natočeniu dobrého filmu silnú ženskú predstaviteľku. Ako Francúz vie, čo hovorí, veď z krajiny galského kohúta pochádzajú niektoré z najväčších ženských hviezd strieborného plátna. 
 
Len filmoví fajnšmekri už si spomenú na medzivojnové idoly, akým bola Mireille Balin. Šesťdesiatym rokom samozrejme vládla božská Brigitte Bardot, avšak ani o generáciu mladšie divy ako Isabelle Adjani, Fanny Ardent, Juliette Binoche, Catharine Deneuve či Isabelle Huppert sa vo svete nestratili, hoci čo sa týka komerčného úspechu francúzska kinematografia už dávno nekonkuruje Hollywoodu.
 
V posledných desaťročiach sa však na nepoznanie premenila aj hrdinka francúzskych filmov, zo žiarivej sexbomby k dramatickejším úlohám, ktoré nie sú len ozdobou, ale stredobodom deja. Typické sú filmy Luca Bessona ako Nikita či Piaty element, ale tiež Amélia z Montmartru. Na výslnie dnes vystupujú charizmatické herečky ako Charlotte Gainsbourgh, Sophie Marceau či Audrey Tautou.
 
Tridsaťosemročná Tautou je divákom najznámejšia ako plachá Amélia, ktorá 
si hľadá miesto vo svete. Film z roku 2001, ktorý získal štyri parížske Césary a bol päťkrát nominovaný na Oscara, pre Audrey Tautou znamenal medzi-
národný prielom. Jej kariéra sa však začala už v sedemnástich, keď ju obja-
vili pre modeling. Už o rok neskôr 
stála prvýkrát pred kamerou a úloha v komédii Salón krásy Venuša (1999) jej rovno vyniesla Césara za najsľubnejší herecký talent.
Tautou sa nakoniec podarilo vykročiť z tieňa Amélie, kvôli ktorej jej po dlhú dobu ponúkali len úlohy čudáckych mladých žien. Účinkovala vo významných európskych produkciách ako 
Pekné svinstvo, Coco Chanel či Príliš dlhé zásnuby, ale aj po boku Toma Hanksa v hollywoodskom blockbustery Da Vin-
ciho kód, filmového hitu roku 2006. Vďaka úspechu na striebornom plátne nadviazala aj na kariéru modelky, keď sa prepožičala kampaniam značiek ako L‘Oreal či Chanel. Ako tvár slávneho parfumu Chanel No. 5 vystriedala Nicole Kidman.
 
Nechajte si ujsť vynikajúci francúzsko-belgický biografický film s Audrey Tautou v hlavnej úlohe.

Coco Chanel

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73.1 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Anne Fontaine

Obsadenie Audrey Tautou, Benoit Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain, Emmanuelle Devos, Régis Royer, Etienne Bartholomeus

Dĺžka 111 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC