Film / seriál

Čo je horšie než terorizmus?

Hrdinovia filmu Tajomstvo ich očí – Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman a Julia Roberts
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Najstrašnejšou obavou každej matky je, že sa jej dieťaťu stane niečo zlé. A neustály strach pravidelne priživujú správy o únosoch, znásilneniach a vraždách. Aj detektívi, ktorí riešia všetky tieto hrôzy, sú zrejme niečí rodičia. Ray a Jess sa v FBI sústreďujú na boj proti terorizmu.

Keď sa v tesnej blízkosti ostro sledovanej mešity nájde telo neplnoletého dievčaťa, sú privolaní na prešetrenie, či vražda nejako nesúvisí s ich prípadom. Vyšetrovanie sa ale v samom počiatku zmení na nočnú moru. Telo znásilneného a brutálne zavraždeného dievčaťa totiž Jessin parťák identifikuje ako jej jedinú dcéru.

Ray sa do prípadu zahryzne a podarí sa mu relatívne rýchlo vypátrať páchateľa obludného činu, Marzina. Namiesto očakávanej úľavy ale prichádza ďalší šok. Vrah je zároveň veľmi dôležitým informátorom FBI v kauze radikálnej skupiny napojenej práve na sledovanú mešitu. Štátny zástupca sa tak rozhodne uprednostniť, v mene vyššieho záujmu, životy potenciálnych obetí nad jedným už zmareným. Marzin tak slobodne odchádza bez akéhokoľvek postihu. A Ray sa rozhodne odísť od FBI. Aj tak ale po ďalších 13 rokov po Marzinovi na vlastnú päsť pátra. Vo chvíli, keď sa mu ho podarí opäť nájsť, žiada o znovuotvorenie prípadu. S prekvapením ale zisťuje, že sama Jess jeho návrh striktne odmieta. Skutočne sa nechce po dlhých rokoch vracať k bolestnej udalosti, alebo má odlišnú predstavu o spravodlivosti?

Filmoví nadšenci pri pohľade na názov filmu, Tajomstvo ich očí, pravdepodobne spozornejú. Rovnaký názov totiž niesol už v roku 2009 film argentínskeho režiséra Juana José Campanelly, ktorý zároveň získal Oscara za najlepší neanglicky hovorený film. Remake z americkej produkcie má na svedomí režisér a scenárista Billy Ray. Po režisérskej stránke sa jedná o relatívneho nováčika s iba tromi zárezmi v režisérskej filmografii. Tá scenáristická ale skrýva trháky ako Hartova vojna, Hry o život alebo Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama, za ktorého si Ray vyslúžil dokonca nomináciu na Oscara. Svoje scenáristické skúsenosti uplatnil aj pri úprave originálneho príbehu, v ktorom bol pôvodne hlavným hrdinom právnik, ktorý prišiel o svoju ženu. A práve vďaka tomuto posunu sa môže divák tešiť na hviezdne obsadenie s oscarovou Juliou Roberts v hlavnej úlohe, sprevádzanou Nicole Kidman a Chiwetelom Ejioforom (Ray), známym z hitu 12 rokov otrokom.

Je až škoda, že sa Rayovi nepodarilo z takéhoto sľubného obsadenia vyžmýkať úplné maximum. Julia Roberts je presvedčivá v úlohe ženy zlomenej stratou dieťaťa a vzácne ju divák uvidí v surovej podobe, zbavenú jej oslnivej krásy. Príbeh je ale roztrieštený medzi ďalšie dve postavy v podaní Kidman a Ejiofora, o ktorých charaktere sa bohužiaľ dozvedá minimum. Ideálne nie sú vyriešené ani skoky v čase, v ktorých sa pozorný divák zorientuje až podľa Ejioforových šedín. Rayova režisérska neskúsenosť je na filme teda stále vidieť. Tým, ktorí ale argentínsky originál nevideli, ani tieto drobné muchy na kráse nepokazia napínavé a silne emotívne predstavenie.

5 drám s Juliou Roberts

Noci s nepriateľom

Keď si Laura brala Martina, netušila, že sa vydáva za tyrana, ktorý jej premení život na peklo. Navonok sú dokonalý pár – krásna žena v domácnosti so sympatickým a zvodným manželom – takže nie je jednoduché sa zo vzťahu vymaniť. Laura je ale schopná riskovať čokoľvek, aj vlastný život.

Prípad Pelikán

Darby je študentkou práv, ktorá náhodou príde na stopu vraždám dvoch sudcov. Po tom, čo sa jej teória dostane do rúk FBI, zomrie náhle jej priateľ a sama sa ocitá v smrteľnom nebezpečenstve. Do prípadu sú totiž zapletení aj vysoko postavení politici.

Erin Brockovich

Erin je rozvedená matka troch detí, ktorej sa podarí získať miesto sekretárky v advokátskej kancelárii Eda Masryho. V jednom zo zdanlivo beznádejných prípadov sa jej podarí objaviť nové dôkazy, vďaka ktorým Ed dosiahne výhru v súdnom spore s obrovskou elektrárenskou spoločnosťou. Hlavná úloha v príbehu podľa skutočných udalostí priniesla Julii právom prvého Oscara. 

Blízko od seba

Dráma o rodine Westonovcov z Oklahomy, ktorej členovia sa stretávajú na pohrebe hlavy rodiny. Dej sa zameriava na charakteristiku jednotlivých postáv, zložitosti medziľudských vzťahov a odhaľovanie tajomstiev, ktoré sa ukrývajú v každej normálnej rodine.

Hra peňazí

Thriller zo zákulisia televízneho vysielania, ktoré v priamom prenose naruší ozbrojený skrachovaný finančník. Moderátor Lee Gates v podaní Georgea Clooneyho a producentka Patty, Julia Roberts, sa musia v priamom prenose vyrovnať nielen so samotným útočníkom, ale tiež odhaliť pravdu o konšpirácii v rámci globálnych obchodných trhov.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Tajomstvo ich očí

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,1 %
Foto HBO, CinemArt

Réžia Billy Ray

Scénár Billy Ray

Obsadenie Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts, Dean Norris, Alfred Molina, Joe Cole, Michael Kelly

Dĺžka 111 min.

HBO nedeľa 28. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC