Film / seriál

Bratia: Vojna v hlave

Bratia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Klasické vojnové filmy rozprávajú príbehy hrdinstva, iné sa však sústredia na to, čo násilie a permanentný stres urobia s vojakom.

Tobey Maguire je Sam, starší z dvoch bratov, ktorý slúži ako pilot vrtuľníka v Afganistane. Je zostrelený a považovaný za mŕtveho, pričom jeho žena v podaní Natalie Portman nájde oporu v manželovom bratovi, ktorého hrá Jake Gyllenhaal. Napravený delikvent Tommy pomáha rodine svojho brata aj preto, aby očistil svoju povesť, spoločné trúchlenie nad stratou Sama však nakoniec prerastie v ich zblíženie.
Sam medzitým znáša kruté mučenie v zapadnutej dedine v horách Afganistanu. Nakoniec je oslobodený, domov sa však niekdajší kľuďas a slušák vráti ako agresívny uzavretý čudák, ktorý trpí záchvatmi paranoje a desí vlastné deti. Situácia nakoniec musí vyvrcholiť stretom, ktorý môže byť osudný.  

Ťažký návrat

Film o traumatizovanom vojakovi, ktorý už nezvláda svoj život pred vojnou, samozrejme hrozí skĺznuť do prvoplánovej melodrámy. Tomu sa však Bratia úspešne vyhýbajú, a bez prehnaných útokov na city sa zaobíde aj niekoľko ďalších mimoriadnych filmov. Príbeh mileneckej trojice rozpráva napríklad slávny, tromi Oscarmi ovenčený Návrat domov z roku 1978.  
Hrôzy vojny ukazuje snáď bez jediného výstrelu, Jane Fonda a John Voight podávajú skvelé herecké výkony a film podfarbuje hudba Janis Joplin, Rolling Stones, Beatles a ďalších. Klasikou je tiež dvojnásobná oscarová dráma Narodený 4. júla Olivera Stonea. Vo filme z roku 1989 natočenom podľa skutočných udalostí hrá Tom Cruise mladého muža, ktorý zažil strašné veci v džungli Vietnamu a v dôsledku zranenia v boji ochrnul. 
Po návrate podľahol alkoholizmu, nakoniec sa však vzchopil, aby sa zúčastnil protivojnového hnutia. Príbeh je akousi alegóriou konca šesťdesiatych rokov, kedy podobné osudy prežívala celá generácia mladých Američanov. Film navyše naráža na vraždenie civilistov, ku ktorému dochádzalo v dôsledku paranoji alebo skratovitého jednania vyčerpaných vojakov. Masaker v dedine My Lai vojakmi americkej armády v marci 1968 si vyžiadal štyri až päť stoviek ľudských životov, hlboko otriasol americkou verejnou mienkou a posilnil protivojnové hnutie.

Zranená duša

Že vojaci v boji neprichádzajú len o končatiny, ale aj o zdravý rozum, si ľudia začali uvedomovať až po prvej svetovej vojne. Predpokladalo sa, že sa jedná o fyzické poškodenie mozgu spôsobené delostreleckou paľbou. Až v druhej svetovej vojne začalo byť jasné, že symptómy sú duševným zranením.
Diagnóza známa ako posttraumatický stresový syndróm je následkom silného duševného otrasu, ktorým môže byť aj sexuálny útok alebo ťažké zranenie. Ľudský mozog sa vyhýba myšlienke na utrpenú traumu, typickým symptómom tak je čiastočná strata pamäti. Prežité sa však vracia v nekontrolovateľných návaloch spomienok či v snoch. Nakoniec človek stavia celý svet do súvislosti s traumatizujúcimi zážitkami. Navrátilci z vojny tak napríklad neznesú zhromaždenia ľudí, medzi ktorými tušia útočníkov, alebo sa kryjú za pohovku, keď niekto tresne dverami. Bez terapie môžu takéto symptómy pretrvávať roky alebo aj po celý život.

Bratia

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76.9 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Jim Sheridan

Obsadenie Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire, Natalie Portman, Patrick Flueger, Clifton Collins, Mare Winningham, Jenny Wade

Dĺžka 105 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC