Film / seriál

Boychoir

Chlapčenský sbor
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Aj so zle rozdanými kartami môžeme nakoniec stáť na stupni víťazov – to je v skratke posolstvo drámy Boychoir s Dustinom Hoffmanom v hlavnej úlohe sbormistra Carvelle.

Jedenásťročný Stetson (Garrett Wareing) sa po smrti svojej matky stáva tak trochu nechceným dieťaťom. Jeho otec Gepard (Josh Lucas), s ktorým sa takmer nevídal, sa silou mocou snaží utajiť jeho existenciu pred svojou novou rodinou a zároveň vymyslieť, ako sa nepohodlnej záťaže zbaviť. Jeho problém vyrieši až riaditeľka školy (Kathy Bates), ktorá v chlapcovi vidí mimoriadny talent a navrhne štúdium na elitnej hudobnej škole.

Vďaka otcovej veľkolepej sume peňazí sa Stet ocitne na National Boychoir Academy v New Jersey. Sťahovanie z malého texaského mesta však nenesie ľahko a v novom prostredí sa cíti mierne povedané nesvoj. S hudobným talentom, ale úplne bez disciplíny, sa snaží zapadnúť medzi ostatných chlapcov. Márne. Nálepka problémového decka odniekiaľ z vidieka sa zmýva ťažko. Lenže v momente, keď na neho zameria svoju pozornosť prísny zbormajster Carvelle (Dustin Hoffman), začínajú veľké zmeny.

Réžie príbehu o chlapcovi, ktorý si musí ťažko vydobyť svoje miesto na slnku, sa ujal francúzsko-kanadský režisér François Girard. Ten je známy svojou slabosťou pre vážnu hudbu, ktorá sa stala námetom jeho dvoch najznámejších filmov – Tridsať dva krátkych filmov o Glennovi Gouldovi rozprávajúci o torontskom pianistovi a príbeh talianskeho huslistu Krvavé husle. Ben Ripley (sci-fi Zdrojový kód) sa pri písaní scenára inšpiroval skutočnou hudobnou akadémiou American Boychoir School, ktorej nadaní žiaci vystupujú so zborom naprieč Spojenými štátmi.

Najznámejšou hereckou tvárou filmu je Dustin Hoffman, ktorý dokazuje, že ešte rozhodne nepatrí do starého železa. Jeho autoritatívny zbormajster Carvelle šetrí slovami, s výnimkou tých ostrých, a aj vcelku nepatrnou mimikou dokáže vyjadriť, čo sa práve odohráva v jeho hlave. Úlohou Steta debutoval talentovaný nováčik Garrett Wareing, ktorého na filmovom plátne určite nevidíme naposledy. Za zmienku stojí aj Kathy Bates (Titanic), ktorá v úlohe prívetivej riaditeľky skutočne zažiarila. Autentickosť filmu dodali aj reálni študenti akadémie, ktorí v ňom účinkovali. Zborista Dante Soriano vyhlásil, že natáčanie pre neho bolo oproti prísnemu režimu školy relaxom. K samotnému filmu ale dodal, že „trochu preháňa tvrdé pravidlá akadémie a rivalitu medzi chlapcami“.

Boychoir zaujme nádhernou klasickou hudbou, zaznejú chorály v podaní zboru American Boychoir aj kúsky, ktoré pre film zložil Brian Byrne. Ten má na svojom konte ocenenie Zlatý Glóbus za najlepšiu originálnu pieseň z drámy Albert Nobbs. Jednu skladbu – Rachmaninovo Preludium cis moll pre klavír si vo filme zahral sám Dustin Hoffman, ktorý sa hru na piano v mladosti učil. Film ocenia fanúšikovia filmu Whiplash, aj tu sa totiž okrem výbornej hudby objavuje motív konfliktu s učiteľom, ktorý to s nami myslí dobre. Ako ale zistí hlavný hrdina Stet, väčšinou sa skôr jedná o boj so sebou samým.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Boychoir

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 %
Foto HBO

Réžia Francois Girard

Scénár Ben Ripley

Obsadenie Dustin Hoffman, Kathy Bates, Debra Winger, Josh Lucas, Eddie Izzard, Kevin McHale, Garrett Wareing

Dĺžka 103 min.

HBO sobota 4. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC