Film / seriál

Birdman: Lietajúci Don Quijote

Birdman
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Bývalý predstaviteľ Batmana usilujúci o comeback si zahral bývalého predstaviteľa Birdmana usilujúceho o comeback, to všetko v oscarovej satire o hercoch, egu a túžbe po uznaní.

Michael Keaton hral Batmana dávno predtým, než boli superhrdinovia v móde. Potom na neho ale svet pozabudol. Aj Riggan Thomson hral superhrdinu, ešte keď Roberta Downeyho jr. nikto nechcel zamestnať, a odvtedy o ňom dlho nikto nepočul. Rozdiel je, že zatiaľ čo Keaton je skutočný americký herec, Thomson je fiktívnym hrdinom tohtoročného oscarového víťaza. Thomson sa snaží o comeback prostredníctvom umeleckej divadelnej hry na Broadwayi, ktorú sám aj režíruje. Keaton sa comebacku dočkal práve vďaka tomuto filmu v réžii Mexičana Alejandra Gonzálesa Iñárritua.
„Riggan je hlboko ľudský,“ hovorí o svojom hrdinovi známy režisér Amores Perros či 21 gramov, ktorý sa podieľal aj na scenári. „Predstavoval som si ho ako takého Dona Quijota, humor u neho vychádza z rozdielov medzi jeho úprimnými túžbami a surovou realitou, ktorá ho obklopuje. V podstate to je príbeh každého z nás,“ myslí si Iñárritu.
Naše príbehy však nikdy nevyzerajú tak dobre, ako ten Birdmanov, ktorý natočil iný uznávaný Mexičan, kameraman Emmanuel Lubezki, zdanlivo v jedinom zábere. Kamerové nároky tu boli natoľko špecifické, že Iñárritu trval na dôkladných skúškach so všetkými hercami. „Naozaj museli pochopiť, o čo mi išlo. Každý pohyb, každý krok, otočenie tváre bolo vopred rozhodnuté a súčasťou dôkladnej choreografie. Žiadna improvizácia. Bola to dokonalá štúdia načasovania s presnosťou švajčiarskych hodiniek,“ vysvetľuje Iñárritu. Každý natáčací deň sa potom točil kontinuálne ako jedna scéna.

Divadlo vo filme

Divadelná hra, ktorú Riggan inscenuje na Broadwayi, je adaptáciou krátkej poviedky Raymonda Carvera O čom hovoríme, keď hovoríme o láske.
„Už od svojej mladosti som fanúšikom Carvera a tento príbeh je klasika. Vybral som ho, pretože pre niekoho ako je Riggan, ktorý nepatrí do divadelného sveta, je zinscenovanie takej hry extrémne náročné. Zároveň som sa chcel pohrať s myšlienkou že sa Riggan postupne stáva postavou, ktorú stvárňuje na javisku – zúfalým chlapom, ktorý ide do motela a chce byť milovaný. Mal som veľké šťastie, že vdova po Carverovi bola veľkorysá a poskytla mi práva,“ vysvetľuje Iñárritu.

Najlepší film roka 2014

Birdman tento rok získal štyri Oscary, za najlepší film, réžiu, scenár a kameru. Nominovaný bol v ďalších piatich kategóriách. Keaton a scenár vyhrali Zlaté glóbusy. Film má na konte ďalších 161 cien a 233 nominácií.

Birdman

Film / seriál
Hodnotenie FDB 56.2 %
Foto HBO

Réžia Alejandro González Iñárritu

Obsadenie Emma Stone, Edward Norton, Naomi Watts, Andrea Riseborough, Michael Keaton, Zach Galifianakis, Amy Ryan

Dĺžka 119 min.

HBO nedeľa 27. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC