Film / seriál

Better Call Saul: Právnik má tvrdý chlebík

Better Call Saul
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Poradca Perníkového tatka vo veciach trestného práva sa dočkal vlastného seriálu. Najočakávanejšia dráma posledných dvanástich mesiacov má jasné posolstvo. Radšej zavolaj Saulovi.

Očakávania sú vysoké. Perníkový tatko známy tiež pod svojím originálnym názvom Breaking Bad postupne vyrástol z malého kultového seriálu na jeden z najzaujímavejších televíznych fenoménov poslednej doby. Mnoho z nás si aj niekoľko mesiacov po jeho skončení myslí, že finále bolo trochu predčasné. Spin-off pomenovaný podľa hlášky Better Call Saul oproti tomu štartuje s očakávaním, že bude aspoň tak dobrý ako jeho predchodca. A to nebude len tak. Prvé reakcie sa našťastie vyrovnajú opakovanej mexickej vlne na metamfetamíne.  
 

Perníkový právnik

Hlavným hrdinom nového seriálu je obhajca kriminálnikov a kriminálnik v jednej osobe Saul Goodman v čase, keď ešte len buduje budúcu firmu v prašnom meste Albuquerque v Novom Mexiku. V hlavnej úlohe sa vracia Bob Odenkirk, ktorý má s rolou veľa skúseností. Odenkirk sa prvýkrát objavil ako Saul vo ôsmej časti druhej série Perníkového tatka a rovnako ako vtedajší hlavní hrdinovia, ani diváci sa už bez neho nezaobišli.
 
Priatelia a ich smutný nástupca Joey alebo M*A*S*H a nasledujúce polozabudnuté voľné pokračovanie M*A*S*H – Čo bolo po tom však v minulosti dokázali, že fenomenálny originál ešte nie je zárukou rovnako podareného spin-offu. „Môže sa to vyvinúť ako Frasier alebo tiež ako M*A*S*H – Čo bolo po tom,“ pritakáva Vince Gilligan a pripomína ešte televízny hit prvej veľkosti, aký svojho času nadviazal na sitcom Na zdravie.
 
Gilligan je duchovným otcom novinky Better Call Saul aj kultu Perníkový tatko. Roky predtým zbieral skúsenosti ako člen kľúčového tvorivého tímu legendárnych Aktov X. V novinke sa vracia späť v čase do roku 2002, zhruba šesť rokov pred tým, než sa Saul prvýkrát stretol s Perníkovým tatkom. Je to tak veľký skok do minulosti, že Saul Goodman ešte ani neexistuje a na jeho mieste stojí istý Jimmy McGill. Ako sa z Jimmyho stane Saul – a hlavne, aký má do pekla problém, ktorý sa tým vyrieši, je hlavnou témou nového seriálu.
 

Vyvolávač dažďa

V úplne počiatočných fázach príprav sa síce uvažovalo, že by Better Call Saul mohlo fungovať ako tridsaťminútový komediálny seriál. Nakoniec to skončilo pri dvojnásobných šesťdesiatich minútach s tým, že hlavná hviezda Bob Odenkirk sľubuje z „85 percent drámu, 15 percent komédiu.“ Teda (trochu prenesene) niečo ako Perníkový tatko s tým, že Better Call Saul sľub – rovnako ako jeho hlavný hrdina, sem tam poruší.
 
Medzi novými postavami nechýba Saulov brat Chuck a jeho kolegyňa Kim. Obaja sú právnici. Ďalej kriminálnik Nacho Varga alebo dokonca starý známy „zariaďovač, riešič a čistič“ Mike Ehrmantraut, ktorý so Saulom určite vydrží až do vzdialenejšej budúcnosti.
 
Keď je reč o budúcnosti, aká je asi šanca, že sa v novinke Better Call Saul aspoň mihnú nejakí „Pernikári“? V dohľadnej dobe by ste Waltera Whita a Jesseho Pinkmana zatiaľ vyzerali nadarmo, aj keď nikdy nie je nič vylúčené. Pokračovanie Better Call Saul v podobe druhej série bolo koniec koncov odsúhlasených celých sedem mesiacov pred tým, než sa vôbec odvysielala prvá epizóda. Takže je to jasné: Radšej zavolaj Saulovi. 

Better Call Saul

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90 %
Foto AMC

Réžia Vince Gilligan, Colin Bucksey, Adam Bernstein, Larysa Kondracki, Michelle MacLaren, Terry McDonough

Obsadenie Bob Odenkirk, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael McKean, Michael Mando, Jonathan Banks, Gene N. Chavez

Dĺžka 60 min.

AMC pondelok 16. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC