Film / seriál

Beowulf opäť zachraňuje Dánsko

Beowulf: Return to the Shieldlands
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Beowulf, staroanglický epos, ktorý sa už niekoľkokrát objavil na plátnach kín, sa dočká nového spracovania. Tentokrát sa jedná o minisériu z dielne britskej ITV. Oproti predchádzajúcim verziám sa môžete tešiť na ďalšie postavy, viac detailov a moderné efekty. Ak ste vyznávači drám žánru fantasy, je to seriál práve pre vás.

Tak ako v pôvodnej básni aj v novom seriáli sa Beowulf odohráva v Dánsku piateho storočia. Opäť sa tu objavuje hrdina, ktorý má zachrániť kráľovstvo pred monštrom Grendelom. V trinástich dieloch minisérie sa preto môžete tešiť na prvky fantasy, drámy a nebude chýbať ani akcia.

Do seriálu tvorcovia investovali sedemnásť miliónov britských libier a snažia sa divákom priniesť nový pohľad na klasický príbeh s 3 182 veršami. Autori nešetrili na CGI ani na ostatných efektoch a je to vidno. Jedná sa totiž vskutku o efektívne predstavenie, kde sa neplytvá drahocennou stopážou na zbytočné krvavé detaily, alebo sexuálne podtóny. Aj preto si seriál môžu užívať všetci členovia rodiny. Každý si v ňom skrátka nájde to svoje.

Beowulf: Return to the Shieldlands rozširuje pôvodnú zápletku, ktorá bola už viackrát sfilmovaná o nové postavy a dejové linky, tým zaisťuje nepredvídateľnosť deja a nestane sa teda, že by divák vedel, aká scéna bude nasledovať, ako tomu často býva v prípade filmov a seriálov podľa knižnej predlohy. Každému síce nemusí byť po chuti fakt, že k pôvodnému eposu, ktorý pojednával aj o reálnych postavách škandinávskej histórie, pribudlo množstvo úplne nereálnych a nepravdepodobných postáv, ale v minisérii to funguje bez väčších zádrheľov.

Na rozdiel od asi najznámejšieho spracovania príbehu o Beowulfovi, kde mohli diváci vidieť napríklad Anthonyho Hopkinsa a Angelinu Jolie, v seriáli podobné hviezdy strieborného plátna nenájdete. Líši sa proste celý prístup, neobjaví sa tu teda ani technika „performance capture“, ktorá hrala vo filmovej verzii veľkú úlohu. Aj vďaka tomu, že seriál potrebuje v každom diele dostatočne gradovať, aby si udržal pozornosť divákov, pripravili si autori dostatok pod-príbehov, ktoré dokresľujú celú atmosféru starodávneho severu.

Hoci sa čoraz viac šíria správy o tom, že celý seriál skončí prvou sériou, rozhodne sa jedná o počin, ktorý stojí za pozretie. Beowulf: Return to the Shieldlands by na prvý pohľad mohol mieriť na rovnakú cieľovú skupinu ako seriály typu Vikingovia, alebo dokonca Hra o tróny. V skutočnosti, najmä kvôli absencii explicitného násilia a otvorenej sexuality, si Beowulf nájde fanúšikov hlavne medzi mladšími divákmi. Tým sa zaradí skôr na rovinu Letopisov rodu Shannara.

So stále väčšou popularitou fantasy žánru, či už vo filme, alebo v seriáloch, sa rozhodne môžeme tešiť na veľa ďalších podobných diel. Scenáristom Michaelovi A. Walkerovi, Jamesovi Dormerovi a ďalším, ktorí sa na jednotlivých epizódach podieľali, určite patrí rešpekt za kvalitnú prácu a dobré tempo deja. Rovnako tak režisérovi Jonovi Eastovi a všetkým hercom, na čele s Keiranom Bewom v titulnej úlohe. Beowulf má tú výhodu, ktorá je však zároveň nevýhodou, že je to veľmi známy príbeh. Preto sa bezpochyby objaví množstvo divákov, ktorí budú tvorcom vyčítať, že sa nejedná o prerozprávanie so stopercentnou presnosťou. Pokiaľ ale netrváte na pedantnom kopírovaní predlohy do posledného písmenka, prináša Beowulf: Return to the Shieldlands zábavné fantasy predstavenie na nejeden televízny večer.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Beowulf: Return to the Shieldlands

Film / seriál
Foto FilmBox

Réžia Jon East

Scénár Michael A. Walker, James Dormer

Obsadenie Kieran Bew, Joanne Whalley, Ed Speleers…

Dĺžka 13×46 min min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC