Film / seriál

Astro Boy: Obrázky, ktoré dobyli svet

Astro Boy
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Japonská manga je neodmysliteľnou súčasťou západnej popkultúry. Komiksový štýl pritom vznikol pod americkým vplyvom v hollywoodskych štúdiach sa dnes ďalej rozvíja.

V krajine vychádzajúceho slnka nie je komiks zábava len pre deti a mladých mužov, Mangu čítajú všetky vekové skupiny a obe pohlavia. Kým americké graphic novels hovoria najmä o fantazijných príbehoch superhrdinov, japonská manga obsiahne snáď všetky mysliteľné žánre vrátane komédie či hororu, romantiky aj tvrdého porna. 
 
Manga si od päťdesiatych rokov v krajine svojho vzniku získala takú obľúbenosť, že dnes tvorí takmer polovicu v Japonsku vydávaných knižných časopisových titulov, je teda zo všetkých literárnych žánrov najpopulárnejšia. V krajine existujú dokonca manga kaviarne, kde ľudia usrkávajú kávu a čítajú komiksy pokojne aj celú noc. 
 

Manga je všade

Predchodcovia súčasnej mangy začali vychádzať v sedemdesiatych rokoch devätnásteho storočia, a to čiernobielo na stránkach, ktoré sa čítajú sprava doľava. Moderná forma žánru sa však ustálila až tesne po druhej svetovej vojne. Ovplyvnili ju komiksové zošity, ktoré čítali americkí vojaci rozmiestnení na ostrovoch rovnako ako americké animované filmy.
 
Na americký trh vstúpila manga vo väčšom meradle až v osemdesiatych rokoch, a to ako preklady japonských originálov určených zarytým komiksovým fanúšikom. Do dnešnej doby sa však manga za veľkou mlákou udomácnila tak, že v Amerike funguje niekoľko umeleckých štúdií, ktoré sa na žáner špecializujú. Estetikou mangy sa však kresliari v Amerike, Číne alebo Južnej Kórey inšpirujú už dlhšiu dobu, rovnako ako ich európski, predovšetkým francúzski kolegovia. Fenoménu manga sa neubránil ani 
Hollywood, určite aj vďaka celosvetovému úspechu japonského animáku Princezná Mononoke z roku 1997 a seriálu pre dievčatá Sailor Moon z prvej polovice deväťdesiatych rokov.

Astro Boy

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68.2 %
Foto FilmBox

Réžia David Bowers, Jakob Hjort Jensen, Kim Ooi

Dĺžka 94 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC