Film / seriál

Americký Sokrates

Jeff Daniels a Lauren Graham vo filme The Answer Man

Pred dvadsiatimi rokmi prežíval Arlen Faber (Jeff Daniels) neľahké chvíle. Jeho otec mal Alzheimerovu chorobu, a tak sa zúfalý Faber začal obracať na Boha s najrôznejšími otázkami. Lenže Boh mlčal, a tak sa rozhodol, že si na všetko odpovie sám.

Tento sokratovský rukopis sa náhodou dostal do práve vzniknutého nakladateľstva, kde neváhali a kontroverznú knihu Ja a Boh doteraz neznámeho autora okamžite publikovali. Z knihy sa stal celosvetový bestseller, ktorý doslova uctievali milióny ľudí. Teraz ubehlo dvadsať rokov od vydania. Ako žije vtedy tak ospevovaný autor Arlen Faber dnes? Nečakajte žiadneho gurua. Arlen je mizantropický večne nespokojný a na všetko nadávajúci chlapík, ktorý sa vyhýba akejkoľvek publicite. Vyzerá to, že Boh ho za jeho drzosť odpovedať si na všetko sám trestá ľuďmi, ktorí od neho neustále očakávajú odpovede vlastne na všetko. A z toho Arlen doslova šalie.
 
Zabehnutý kolotoč zmení až stretnutie s dvoma úplne obyčajnými ľuďmi – Chrisom (Lou Taylor Pucci), ktorý sa vracia z odvykačky na alkohole do svojho antikvariátu. Obchody moc nejdú, navyše žije so svojím otcom alkoholikom, ktorého hlavným koníčkom je váľanie sa na pohovke obklopený fľaškami. To nie je práve ideálne prostredie pre niekoho, kto sa snaží byť triezvy, lenže Chris nevie, kam inam by šiel. Ďalšou postavou príbehu je Elizabeth (Lauren Graham), ktorá si práve otvorila vlastnú chiroprax. Má šesťročného syna s menom Alex (Max Antisell), ktorého musí vychovávať sama, pretože otec ich opustil. 
 
The Answer Man je dramatickou a inteligentnou komédiou o troch ľuďoch s trochu komplikovanejším životným osudom a o tom, ako sa vďaka náhodám a maličkostiam môže všetko o tristošesťdesiat stupňov otočiť.  
 
V iných rukách by mohol byť taký príbeh až neznesiteľne presladený, ale režisér John Hindman vo svojom debute ukazuje obdivuhodnú zdržanlivosť aj inštinkt, ktorý mu velil vyvarovať sa sentimentálnym klišé. Niektorí ľudia si budú myslieť, že postavy z filmu sú príliš vykonštruované, ale tento film musíte skrátka brať taký, aký je. Potom si budete môcť vychutnať postavy a drzé, niekedy horké vtipy, rovnako ako jednoduchý vizuálny štýl, ktorý robí z tohto filmu malý klenot. Žiadna veľká dráma, len obyčajné problémy obyčajných ľudí, každodennosť, ktorú všetci dobre poznáte. Film je sústredene rozprávaným príbehom, v ktorom všetci herci hrajú svoje minidrámy bez nadutosti a okázalosti. Chválu si zaslúži obzvlášť Jeff Daniels, pretože jeho podanie nevrlého, cynického, rozčarovaného autora je úžasné. Navyše Daniels vyzerá skutočne ako niekto, kto mohol napísať knihu. Väčšina filmových hercov totiž horko-ťažko vyzerá, že by mohla knihu len prečítať.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

The Answer Man

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 %
Foto Film+

Réžia John Hindman

Scénár John Hindman

Obsadenie Jeff Daniels, Lauren Graham, Lou Taylor Pucci, Olivia Thirlby, Kat Dennings, Nora Dunn, Tony Hale

Dĺžka 95 min.

pondelok 15. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC