Film / seriál

Ako krotitelia duchov

Jeff Bridges a Ryan Reynolds v R.I.P.D.
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Nesúrodá dvojka nebeských policajtov Ryan Reynolds a Jeff Bridges krotia neposlušných duchov v akčnej komiksovej komédii.

Väčšina z nás by sa po smrti rada dostala do neba. Ale nájdu sa aj takí, ktorí sa chcú vzoprieť prirodzenému poriadku vecí, zostať na zemi a poflakovať sa okolo. A preto je tu URNA – Útvar rozhodne neživých agentov. V akčnej komédii, ktorá vznikla podľa komiksovej predlohy R.I.P.D., to zásadový bostonský poliš Nick (Ryan Reynolds) schytá do chrbta. Na onom svete sa stáva členom špeciálnej poriadkovej jednotky a novým parťákom ostrieľaného veterána šerifa Roya (Jeff Bridges). Nick sa chce pomstiť a ochrániť svoju milú. Lenže rýchlo zisťuje, že mŕtvi zloduchovia môžu byť nečakane živí a nebezpeční. Navyše si uvedomuje, že automaticky dostal novú identitu scvrknutého čínskeho dôchodcu. 

Mimoriadne čudná zápletka 

Ryan Reynolds má bohaté skúsenosti s filmami podľa komiksových predlôh. Zahral si v ambicióznom prepadáku Green Lantern a očakávaná novinka Deadpool je jeho srdcovým projektom. Reynolds napriek tomu tvrdí, že za to môže len náhoda. Komiksy nijako zvlášť nečíta. Podľa jeho názoru ide skôr o to, že sa tieto filmy stali tak významnou súčasťou produkcie, že sa im človek (alebo herec) ťažko vyhne. „Rovnako ako sa väčšina hercov objavuje v drámach, skôr alebo neskôr si zahráte v nejakom filme podľa komiksu.“ 
To napokon platí aj pre jeho filmového partnera Jeffa Bridgesa. Jeho kariéra je dlhá a nesmierne rozmanitá. Obsahuje také perly ako je kultový Big Lebowski alebo Skutočná guráž. Bridgesa možno bez príkras považovať za tzv. charakterného herca. Veď získal Oscara za hudobnú drámu o starnúcej hviezde country Crazy Heart. To však neznamená, že by zároveň nemohol byť ničomníkom v prvom Iron Manovi. Príležitosť zahrať si komiksového hrdinu potom prišla práve vďaka Útvaru rozhodne neživých agentov.

Smrtonosní krotitelia duchov

Jadrom filmu je vzťah medzi dvoma odlišnými policajtmi z rôznych období. Mladší Nick sa ťažko vyrovnáva s novým postavením a pravidlami. Skúsený Roy ho preto považuje za neschopného zelenáča. „Roy je v podstate dvesto rokov starý kovboj. Nič viac, nič menej. Je trošku duševne mimo,“ tvrdí Reynolds, ktorý bol zároveň jedným z producentov filmu. Napriek nezhodám sa Nick a Roy postupne stávajú najlepšou dvojicou, ktorú URNA môže nasadiť. To sa hodí, pretože musia zabrániť potenciálnemu koncu sveta. Nick sa navyše dozvedá šokujúcu pravdu o tom, kto ho zabil. 
R.I.P.D. – URNA: Útvar rozhodne neživých agentov veľmi pripomína slávnych Mužov v čiernom. Šikovný, ale neskúsený hrdina sa stáva agentom špeciálnej organizácie, o ktorej dosiaľ nemal tušenie, a pod vedením stopercentného profíka bojuje proti neobvyklej hrozbe. Film je divokým mixom pestrého výberu žánrov. Producent Neal Moritz priznáva, že naladiť tón, chcelo čas. „Veľa sme hovorili o tom, že je to ako Smrtonosná zbraň dokopy s Mužmi v čiernom, troškou Beetlejuice so štipkou Krotiteľov duchov.“ 
Výsledkom je dobrodružná akčná policajná komédia s fantastickými a nadprirodzenými prvkami, v ktorej nechýba ani zbesilá jazda autom nadol po stene mrakodrapu. Alebo dokonca jedno nečakané prekvapenie: Jeff Bridges v úlohe dvesto rokov starého šerifa Roya vyčíňa ako prevtelený Johnny Depp.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

R.I.P.D. – URNA: Útvar rozhodne neživých agentov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,5 %
Foto Filmbox

Réžia Robert Schwentke

Scénár Matt Manfredi, Phil Hay

Obsadenie Jeff Bridges, Ryan Reynolds, Kevin Bacon, Mary-Louise Parker, Stephanie Szostak, Robert Knepper, Devin Ratray, James Hong, Marisa Miller, Mike O‘Malley, Carrie Ann Quinn, Nick Dash

Dĺžka 96 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC