Film / seriál

5 dievčat na vydaj

Keira Knightley vo filme Pýcha a predsudok
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Román Pýcha a predsudok sa stal bestsellerom dávno pred tým, než sa toto slovo začalo bežne používať. Kniha Jane Austenovej je dnes považovaná za pravzor všetkých romantických komédií. Preto je prekvapujúce, že sa na jej najnovšiu filmovú adaptáciu čakalo vyše šesťdesiat rokov – od klasickej verzie s Laurencom Olivierom.

Klasické rozprávky začínajú vetou „kráľ mal troch synov“, novodobú rozprávku od Austenovej by mohli otvárať slová „pán Bennet mal päť dcér“. Nie chudobná, ale ani nijak zámožná rodina žije na anglickom vidieku na začiatku 19. storočia. Vládne jej rázna pani Bennetová, zatiaľ čo jej trochu detinský muž sa svojim povinnostiam vyhýba. Hlavnou starosťou starnúcich manželov je pochopiteľne dostať dcéry z domu, čo v tej dobe nejde inak než vydajom. A tak keď na neďaleký zámok dorazí bohatý – a slobodný! – pán Bingley so svojím takisto nezadaným priateľom pánom Darcym, všetci Bennetovci zbystria.

Pýcha a predsudok je krásne vybalansované predstavenie, v ktorom sa idylické prírodné scenérie striedajú s britkými dialógmi, romantika s humorom a napätie z dejových peripetií s úľavou, keď dobre dopadnú. Povedali by ste si, že taký vydarený text, akým je predloha Austenovej, sa nedá pokaziť, ale to je omyl: našťastie režisér Joe Wright knihu prevádza na plátno kreatívne, nejde len o obyčajnú ilustráciu. Rovnako scenár Deborah Moggachovej síce iróniu pôvodného románu do značnej miery obrusuje a pretiera ju nánosom romantiky, ale neprekračuje v tomto ohľade mieru.

Wrightovi celovečerne debutujúcemu a dovtedy neznámemu, sa nejakým zázrakom podarilo zohnať dokonalé hviezdne obsadenie, vystihujúce najmä rozdielne povahy všetkých dcér. Keira Knightley je pre hrdú a chlapčensky nespútanú Elizabeth ideálnou voľbou, jej staršiu a trochu unylú sestru Jane stvárnila spanilá Rosamund Pike, medzi mladšími sestrami vyniká Jena Malone ako Lydia. Matthew MacFadyen a Simon Woods v úlohách oboch pánov sú adekvátne aristokratickí a postavy manželov Bennetovcov si užívajú skúsení veteráni Brenda Blethyn a Donald Sutherland.

Pýcha a predsudok predznamenala súčasnú vlnu adaptácií klasických románov – napríklad Anny Kareniny či Veľkých nádejí. Patrí medzi nimi k tým najsviežejším.

Verdikt

Nestarnúca romantická komédia, ktorá ideálne balansuje medzi humorom a napätím, britkými dialógmi a prekrásnymi scenériami a romantikou a historickým kontextom.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Pýcha a predsudok

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82.3 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Joe Wright

Scénár Deborah Moggach, Jane Austen

Obsadenie Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Judi Dench, Talulah Riley, Rosamund Pike

Dĺžka 127 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC