Film / seriál

5+1 hereckých polôh Liama Neesona

Liam Neeson

Jeden divadelný kritik ho kedysi nazval „impozantnou sekvojou sexu“. Trochu zvláštna metafora prezrádza, že už od začiatku svojej kariéry mal Liam Neeson neodolateľnú charizmu, pri jeho 193 centimetroch len ťažko prehliadnuteľnú.

Bývalý boxer zo severoírskeho Belfastu aj v šesťdesiatich troch rokoch zostáva dostatočne fit na to, aby sme mu verili úlohy akčných hrdinov. Drsný pomstiteľ ako Bryan Mills z trilógie 96 hodín ale nie je jediná herecká poloha, ktorú zvláda. 

1. NEDOKONALÝ HRDINA

SCHINDLEROV ZOZNAM / MICHAEL COLLINS
V Hollywoode Neesona preslávila postava Oskara Schindlera, bonvivánskeho nemeckého obchodníka, v ktorom sa počas druhej svetovej vojny pohlo svedomie, a nakoniec zachránil 1 100 Židov pred vyhladzovacím táborom. Po oscarovej dráme Stevena Spielberga z roku 1993 sa zapísal u castingových agentov ako ideálny predstaviteľ komplikovaných hrdinov s ľudskými slabosťami, ktorí sa napriek tomu neboja ísť proti prúdu. Taký bol aj Michael Collins, jeden z vodcov hnutia za írsku nezávislosť. 

2. MILOVNÍK

LÁSKA NEBESKÁ / NELL / BAVME SA O SEXE
Príliš často to nerobí, Liam Neeson sa ale podľa potreby môže premeniť aj na romantika. Vo vianočnej klasike Láska nebeská dojal všetky ženy ako vdovec, ktorý sa zbližuje so svojím nevlastným desaťročným synom. V dráme Nell sa dokázal postarať o divokú ženu s poruchou reči a ešte sa pri tom zamilovať do kolegyne doktorky, v podaní svojej manželky Natashy Richardson. V biografii Bavme sa o sexe pre zmenu študoval sexuálne správanie Američanov aj na sebe.

3. RADCA

HVIEZDNE VOJNY: EPIZÓDA I – SKRYTÁ HROZBA / KRÁĽOVSTVO NEBESKÉ
Ak sa vo filme Neeson nezdrží moc dlho, potom máva jeho úloha skôr podobu radcu, ktorý z hlavnej postavy urobí hlavného hrdinu a pomôže mu naplniť jeho osud. Bez Neesonovho majstra Qui-Gon Jinna by sa nezaobišiel mladý Obi-Wan Kenobi v Epizóde I Hviezdnych vojen. Bez jeho otcovskej figúry by ani mladý kováč Orlando Bloom nemal šancu pri obrane svojich ideálov a Jeruzalema v Kráľovstve nebeskom.

4. ŠEDÁ EMINENCIA

BATMAN ZAČÍNA / SÚBOJ TITANOV
Niekedy však Neesonova vedľajšia postava nenabáda hlavného hrdinu k ušľachtilým činom, ale nenápadne hrá proti nemu, prípadne stojí trochu bokom. Potom sa herec stáva nevyspytateľnou šedou eminenciou, ktorá sa však nedá prehliadnuť, ako keď sa stretol s Temným rytierom Christophera Nolana alebo keď v remaku Súboja Titanov ako božský Zeus pozoroval (a občas do neho zasiahol) snaženie svojho syna Persea. V Hneve Titanov ho Perseus musel dokonca zachraňovať z podsvetia.

5. LÍDER

ROB ROY / K–19: STROJ NA SMRŤ
Vysoká postava a hlboký hlas ho predurčili k vodcovským úlohám autoritatívnych mužov, ktorí o sebe nepochybujú a na rozdiel od Schindlera od začiatku vedia, ako sa majú správať. Ako škótsky zbojník Rob Roy bojoval proti útlaku zlých Angličanov. Ako obľúbený ruský dôstojník ponorky K–19 si v horúcej jadrovej kríze spolu s kapitánom v podaní Harrisona Forda zachoval chladnú hlavu.

+ DRSNÝ POMSTITEĽ

96 HODÍN / MEDZI NÁHROBNÝMI KAMEŇMI / NON-STOP
Od úspechu 96 hodín však Neesona poznáme hlavne v polohe ošľahaného osamelého akčného hrdinu, ktorý berie spravodlivosť do vlastných rúk a neváha sa postaviť ani divým vlkom. V prípade takých úloh má za sebou často pohnutú minulosť, ktorá obsahuje rozhárané rodinné vzťahy a policajný, vojenský či špionážny výcvik. Medzi náhrobnými kameňmi, Medzi vlkmi, Non-Stop, Neznámy, Nočný bežec – ešte si vybavujete, o čo v každom z týchto akciou nabitých filmov išlo?

Úloha, ktorá Neesonovi znovu nakopla kariéru

96 hodín (2008)
Bývalý agent CIA Bryan Mills si musí spomenúť na svoje staré schopnosti, pokiaľ má v Európe nájsť a zachrániť svoju odcudzenú dcéru Kim, ktorú v Paríži uniesli obchodníci s bielym mäsom.
96 hodín: Odplata (2012)
Tentoraz sa akcia odohráva v Istanbule, kde Bryana nečakane navštívi jeho dcéra a bývalá manželka Lenore. Tú však na to unesie gang vedený otcom jedného zo zločincov, ktorých Bryan zabil pri zachraňovaní svojej dcéry v predchádzajúcom diele.
96 hodín: Zúčtovanie (2014)
Lenore je nájdená brutálne zavraždená. Z jej smrti je podozrivý Bryan. Ten tak musí utekať pred americkou políciou, vypátrať skutočného vraha, dokázať svoju nevinu a ochrániť to jediné, čo mu v živote zostalo – dcéru Kim.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

96 hodín: Zúčtovanie

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71.6 %
Foto HBO

Réžia Olivier Megaton

Scénár Luc Besson

Obsadenie Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace, Forest Whitaker, Sam Spruell, Dougray Scott, Dylan Bruno

Dĺžka 109 min.

nedeľa 21. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC