Dokument

Život v kmeni: Umenie prežiť nie je romantika

Život v kmeni

Život v pretechnizovanej civilizácii určite má svoje zápory. Tie sa však vôbec nedajú porovnávať s tým, čomu čelia ľudia, ktorí žijú úplne mimo ňu.

Je to asi tak týždeň, čo boli zverejnené zábery skupiny amazonských domorodcov, ktorá zrejme ešte nikdy nebola v kontakte so zvyškom sveta, aspoň nie v priateľskom. Video nasnímané koncom júna ukazuje príslušníkov neznámeho kmeňa, ako sa opatrne približujú k dedine, očakávaní zástupcami brazílskeho úradu pre indiánske záležitosti FUNAI. Indiáni ozbrojení lukmi a šípmi sa nakoniec vydajú medzi domy, kde sa aj napriek nesúhlasu vyjednávačov zmocnia kusu oblečenia, mačety a sekery.
 
Kmeň z jeho územia vyhnali pravdepodobne pašeráci drog, ktorí zmasakrovali veľkú časť jeho členov. Útoky na pôvodných obyvateľov Amazónie bohužiaľ nie sú nijak vzácne, často za nimi stoja tiež ťažbári vzácneho dreva a nerastných surovín. Pred dvomi rokmi vyvraždili prospektori celú dedinu na juhu Venezuely, a to sa zrejme jedná len o pomyselný vrchol ľadovca.
 

Najväčšie nebezpečenstvo 

Ale ani kontakty medzi domorodcami neprebiehajú vždy idylicky. Vzťahy medzi kmeňmi nemajú žiadne pravidlá, domorodci nemajú svoju políciu ani súdy. Preventívny útok na cudziu skupinu teda býva tou najistejšou stratégiou, a zajatci sa spravidla neberú, ani sa nerozlišuje medzi bojovníkmi a neozbrojenými ľuďmi. Podľa antropológov si preto konflikty medzi kmeňovými spoločenstvami vyžiadajú relatívne oveľa viac obetí než vojny vo vyspelom svete. 
 
Avšak aj keď si všetci zúčastnení padnú okolo krku, môže ísť o život. V prípade skupiny z brazílskeho pralesa sa už po troch dňoch objavili príznaky chrípky. Aj napriek snahe antropológov indiáni znova zmizli v lese, čo je snáď najhorší možný scenár podobného stretnutia. Komplikácie a bakteriálne infekcie s chrípkou spojené môžu byť za nepriaznivých okolností nebezpečné aj pre nás, a tým skôr pre indiánov, ktorí sa s bežnými kmeňmi chrípky doteraz nestretli.
 
Posledné spoločenstvá nepoznamenané civilizáciou navyše žijú na tých najodľahlejších miestach, kde čelia tvrdým klimatickým podmienkam. Či už nomádski Samburovia v hornatej púšti na severe Kene, Inuiti za polárnym kruhom alebo ľud Waorani uprostred ekvádorskej džungle, v ktorej sa to nebezpečnými zvieratami len hemží.

Život v kmeni

Dokument
Foto National Geographic
pondelok 1. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC