Dokument

Zamrznutá planéta: V miznúcom kráľovstve ľadu

Zamrznutá planéta
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na Skylink Live TV Sledovať

David Attenborough cestuje k obom pólom a privádza nás na jedinečné miesta, ktoré možno už čoskoro budú patriť minulosti.

Arktída a Antarktída sú nehostinné kraje, kde prežijú len tie najodolnejšie organizmy. Práve chlad a polročná tma dali vzniknúť fascinujúcim ekosystémom, ktoré nemajú inde na našej planéte obdobu. Rovnako jedinečné sú domorodé kultúry, ktoré obývajú ľadové pláne za severným polárnym kruhom. Obe polárne oblasti sa však v posledných desaťročiach vplyvom ľudskej činnosti dramaticky menia.
 
Vďaka morským a vzdušným prúdom sa v Arktíde hromadí znečistenie z husto obývaných centier. Už v polovici osemnásteho storočia, keď v západnej Európe prepukla priemyselná revolúcia, si domorodci i polárnici všimli neobvyklú hnedastú hmlu, ktorá v letných mesiacoch polievala horizont. Fenomén, pre ktorý majú Inuiti dokonca vlastné slovo, spôsobujú splodiny z komínov fabrík vzdialených tisíce kilometrov.
 
Známym faktom je zamorenie Arktídy polychlórovanými bifenylmi, ktorých boli v krvi zvierat a ľudí namerané neobvykle vysoké koncentrácie. Tiež dochádza k rýchlemu úbytku arktického ľadového príkrovu. Podľa klimatológov bude do konca storočia Severný pól cez leto úplne bez ľadu. To nebude viesť len k vzostupu morskej hladiny, ale predovšetkým k zmenám morského prúdenia s katastrofickým dopadom na morské ekosystémy po celom svete.
 
Vedci sa vo svojich prognózach v minulosti často mýlili, bohužiaľ však väčšinou inak, než by sme si priali. Od roku 2007 sa odhady ročného úbytku ľadu na oboch póloch vždy ukázali ako podhodnotené. Tieto súvislosti si všíma aj výpravný dokumentárny seriál Zamrznutá planéta, ktorý uvádza slávny prírodovedec sir David Attenborough. 

Zamrznutá planéta

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD nedeľa 28. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC