Dokument

Zákulisie mágie: Kúzla sú veda

Zákulisie mágie

Ťahanie králikov z klobúka či štvrtenie figurantiek nás baví odpradávna a radi veríme, že sú to skutočné kúzla. Ak si chcete túto ilúziu uchovať, nečítajte ďalej.

Okrem kaukliarov a potulných divadelníkov boli kúzelníci bežnou súčasťou osláv a jarmokov už v stredoveku. Vedecký a technologický pokrok v devätnástom storočí dal nové možnosti aj iluzionistom. Generácia Harryho Houdiniho vyvinula triky a techniky, ktoré ich nasledovníci používajú dodnes.
 
Moderní mágovia ako Siegfried a Roy či David Copperfield sa stali televíznymi hviezdami a uhranuli publikum po celom svete. Posledný menovaný za svoju tridsaťročnú kariéru získal dvadsaťjeden sošiek Grammy, jedenásťkrát sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov a stal sa najviac zarábajúcim jednotlivcom v šoubiznise, keď si vykúzlil viac ako štyri miliardy dolárov.
 
Mágia vždy bola a stále je tajomným učením, ktoré sa odovzdáva len medzi zasvätenými. Znalosť techník kúzelníckeho remesla vás možno pripraví o niečo z jeho fascinácie, rovnakým dobrodružstvom ako sledovanie vystúpenia iluzionistov však je nahliadnutie do zákulisia ich kúziel.

Zákulisie mágie

Dokument
Foto National Geographic
štvrtok 6. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC