Dokument

Záchrana oceánov: Jasná správa o konci oceánov

Záchrana oceánov
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na Skylink Live TV Sledovať

Svetové moria sú plné odpadkov a chemikálií, miznú koraly aj populácie rýb a morských vtákov. Bude oceán za chvíľu len mŕtvou pustatinou?

V januári tohto roka zverejnila Kalifornská univerzita výsledky dlhodobej štúdie, ktoré možno bez všetkého označiť za šokujúce. „Je možné, že sa nachádzame na pokraji apokalyptického vymierania oceánskych druhov, aké sa v dejinách Zeme odohralo len štyrikrát alebo päťkrát,“ hovorí biológ Douglas J. McCauley, člen tímu vedcov, ktorí dokument vypracovali. 
 
Opierali sa pritom o fosílne pozostatky z dávnoveku aj najnovšie dáta, ktoré mapujú vplyv námornej prepravy, priemyselného rybárstva či ťažby nerastných surovín z dna oceánov. V mnohých prípadoch boli McCauley a jeho spolupracovníci prví, ktorí doteraz izolované poznatky zasadili do kontextu. Kto je za už prebiehajúce vymieranie morí zodpovedný, je ľahké uhádnuť. 
 

Kontinent odpadkov

Necitlivým rybolovom za pomoci po dne ťahaných sietí sa vo veľkom ničia koralové útesy, z ktorých rozlohy za dvadsiate storočie ubudla takmer polovica. Ľudia decimujú populácie tresiek, žralokov, morských jazykov a mnohých ďalších druhov. Do mora sa legálne aj nelegálne vylieva bohvie aký toxický či rádioaktívny odpad. A viete, že pôsobením morských prúdov sa v Tichom oceáne nazhromaždila plocha plávajúcich plastových fliaš a ďalších odpadkov väčšia ako Spojené štáty?
 
Krehkú rovnováhu globálnych morských ekosystémov ohrozuje aj zvyšovanie priemernej teploty Zeme, ktoré za posledné storočie dosiahlo tri štvrtiny stupňa. To sa už teraz prejavuje viditeľne zvýšeným výskytom ničivých búrok a ďalších pohrôm. Pritom oveľa viac než pevniny sa tento efekt týka svetového oceánu, a najmä polárnych regiónov. V Arktíde v posledných rokoch panujú teploty až o dva stupne vyššie než je dlhodobý priemer a v niektorých častiach Aljašky a Kanady aj o štyri.
 

O minútu dvanásť

To komplikuje život mnohým druhom, ktoré polárne oblasti obývajú a spôsobuje rýchly úbytok arktickej ľadovej pokrievky – z aktuálnych dát vyplýva, že do konca storočia bude Severný pól cez leto úplne bez ľadu. Omnoho väčším problémom než mediálne zaujímavý vzostup morskej hladiny budú zmeny morského prúdenia s katastrofickým dopadom na morské ekosystémy po celom svete. Neblahý efekt na život v oceánoch má tiež s otepľovaním morí súvisiace zvyšovanie kyslosti vody.

Záchrana oceánov

Dokument
Foto Viasat
Viasat Nature HD pondelok 16. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC