Dokument

Tajomstvá Biblie: Čo je na tom pravdy?

Tajomstvá Biblie
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na Skylink Live TV Sledovať

Jasne, náboženské texty berie doslovne len fanatik. Napriek tomu je zaujímavé, či a ako obstoja napríklad biblické príbehy pod drobnohľadom vedy.

Jedným z biblických mýtov, ktorý sa snáď dá jednoznačne potvrdiť či vyvrátiť, je veľká potopa, ktorú vraj prežila len rodina Noemova a od každého zvieracieho druhu jeden pár. Odhliadnime od faktu, že by sa tým zúžila genetická rozmanitosť jednotlivých populácií natoľko, že by dlhodobo prežili len tie najjednoduchšie tvory.
 
Ani nerozporujme, že aj na začiatku dvadsiateho prvého storočia môžu vedci len odhadovať, že planétu obýva niečo medzi desiatimi a štrnástimi miliónmi druhov organizmov. Dodnes sme ich popísali ani nie pätnásť percent, pričom v staroveku na tom určite neboli o mnoho lepšie. A ako potom Noe bez moderných technológií na Arche prepravoval tie mikroskopické, napríklad nebezpečné vírusy?
 

Mám dôkaz

Seriál Tajomstvá Biblie sa však nesústredí len na verifikovateľnosť starých mýtov, ale predstavuje ľudí, ktorí ich berú za opis skutočných udalostí. Príbeh o veľkej potope k tomu priamo nabáda, veď je popísaný v hneď niekoľkých starovekých textoch. Ako prvý ho rozpráva takmer štyri tisícky rokov starý sumerský epos, ktorý je podľa historikov tiež jeho pôvodným zdrojom. Izraeliti sa preukázateľne dostali do zajatia Babylonskej ríše, kde sa s mýtom pravdepodobne zoznámili. A zo starozákonných textov ho zase „opísali“ autori Koránu.
 
Napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí sú neochvejne presvedčení, že objavili fyzické dôkazy popisovaných udalostí. Archu, ktorá vraj pristála pri hore Ararat, hľadal už rímsky učenec Eusébius začiatkom štvrtého storočia nášho letopočtu. Z jej novodobých hľadačov je najznámejší amatérsky historik Ron Wyatt. Ako dvadsaťsedemročný uvidel v časopise fotku východotureckej hory Durupınar, ktorá skutočne pripomína obrysy obrieho plavidla.
 
Do svojej smrti v roku 1999 sa na Blízky východ vydal viac než stokrát, aby pre seba reklamoval objav kotevných kameňov Archy alebo hrob Noema a jeho ženy, ale aj miesta, kde stáli mestá Sodoma a Gomora či kde Izraeliti prešli suchou nohou Červené more. Asi neprekvapí, že zatiaľ čo mu tlieskali kresťanskí fundamentalisti, seriózni vedci mali Wyatta za blázna.

Tajomstvá Biblie

Dokument
Foto Viasat
Viasat History HD nedeľa 20. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC