Dokument

Stredovekí mŕtvi: Tajomstvo kostí

Stredovekí mŕtvi
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na Skylink Live TV Sledovať

Súčasná archeológia má k dispozícii technológie, o ktorých sa jej ešte pred pár rokmi ani nesnívalo. Čo na seba prezrádzajú pozostatky dávno zomrelých?

Dnešná doba je skutočným zlatým vekom archeológie. Predchodcovia moderných archeológov síce vyvinuli základné postupy tejto vedeckej disciplíny, boli však vyzbrojení len lopatami a z dnešného pohľadu kusými znalosťami skúmaných kultúr. Ostatne priekopníci odboru ako William Cunnington či objaviteľ Tróje Heinrich Schliemann boli amatérmi či, ak chcete, autodidaktmi.
 
Dnes vedú vykopávky skúsení vedci, ktorí majú k dispozícii široký arzenál metód, vďaka ktorým často ani nemusia brať do ruky rýľ. Ich prácu do veľkej miery ovplyvnil už vynález rádiokarbónového datovania v roku 1949, ktorý je založený na výpočte veku kostí a iných, pôvodne živých objektov z rozpadu rádioaktívneho izotopu uhlíka. V mnohých prípadoch vtedy došlo k prepisovaniu učebníc, najmä kapitol o prehistórii a dávnoveku.
 

Virtuálne vykopávky

Dnes na kopanie ani nemusí dôjsť, celé zaniknuté mesto možno zobraziť a rekonštruovať na monitore počítača. Štruktúru dávno zaniknutých stavieb vedcom poodhalí letecké a satelitné snímkovanie. Ak ležia meter pod zemou základy budovy, možno to z výšky vidieť napríklad na raste obilia na poli nad nimi alebo podľa magnetických anomálií. A keď už sa na miesto vydajú, môžu archeológovia nahliadnuť pod povrch nielen detektormi kovu, ale aj radarmi. Prístroje menšie ako kosačka na trávu odhalia hustejšiu hmotu schovanú pod vrstvami hliny či piesku. Ušetrí sa veľa času a úsilia, keď nemusíte prekopávať celé pole, ale viete, kam stojí za to zamerať svoju pozornosť.
 

Dobrodružstvo archeológie

Ďalšie metódy si archeológovia požičali z medicíny. Skutočnou revolúciou sa stalo dekódovanie ľudskej DNA, vďaka ktorému vieme o rozšírení prvých ľudí viac, než by sme kedy zistili hrabaním sa v hline. Postupy forenznej medicíny spolu s röntgenom či počítačovou tomografiou potom dovoľujú detailne rekonštruovať životné podmienky a príbeh dávno zosnulého. Čím sa živil, aké zranenia a choroby prekonal?
 
Do zákulisia modernej archeológie dovoľuje nahliadnuť seriál Stredovekí mŕtvi. Uvidíte nasadenie najmodernejších nástrojov geofyzikálneho prieskumu a zažijete detailné skúmanie nálezov za pomoci súčasných technológií. Napríklad odhalíte tajomstvo pozostatkov vikingského bojovníka z 12. storočia, ktorý bol so 180 centimetrami výšky vo svojej dobe skutočným obrom. A akou desivou smrťou zomrela stredoveká žena z hradu v anglickom Yorkshire?

Stredovekí mŕtvi

Dokument
Foto Viasat
Viasat History HD pondelok 18. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC