Dokument

Rím bez cisárov

Koloseum

Pri zmienke o Ríme si asi vybavíte legendu o bratoch Romulovi a Removi, alebo si určite spomeniete na mená niektorých cisárov. Lenže obdobie medzi „malými vĺčatami“ a Cézarom bolo tiež plné zaujímavých udalostí, aj keď sa o nich toľko nehovorí.

Túto medzeru sa snaží zaplniť dokumentárny seriál Rím: Prvá svetová veľmoc, ktorý to vezme ako sa tak hovorí z gruntu. Toto krásne a významné mesto nevzniklo na zelenej lúke, ale spojením niekoľkých dedín už v ôsmom storočí pred naším letopočtom. Z počiatku mu vládli etruské kmene a z ich jazyka pravdepodobne tiež pochádza jeho názov – Roma je odvodené od názvu významného etruského rodu Ruma.

História tohto dnes štvrtého najľudnatejšieho mesta v Európskej únii je naozaj bohatá. Vďaka moderným technológiám a doslova grafickým kúzlam budete môcť všetko sledovať úplne od začiatku. Uvidíte, ako asi vyzerali pôvodné osady, z ktorých vyrástlo toto veľkomesto. V dobe železnej na jeho mieste totiž stáli ešte dediny plné hlinených domov. Postupne sa však darilo rozširovať hranice mesta, prilákať sem obchodníkov, ale aj umelcov, a tak Rím bohatol a stával sa stále vyhľadávanejším a významnejším miestom. A neprídete ani o politické zaujímavosti, veď v Ríme sa vystriedalo niekoľko správnych zriadení a režimov – najprv tu boli pri moci králi, potom sa vlády chopil ľud a vznikla republika a nakoniec prišlo slávne obdobie cisárov. Takéto politické zvraty nemohli prebiehať pokojne, preto sa hovorí, že história tohto mesta je krvavá, je plná vrážd, túžby po moci, chamtivosti a zrád.

Okrem samotného Ríma môžete prostredníctvom seriálu navštíviť aj ďalšie významné staroveké miesta – Pompeje, Sicíliu, Francúzsko a Tunisko – a ako sprievodcovia sa vám na týchto zaujímavých cestách predstavia poprední odborníci na klasický starovek.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Rím: Prvá svetová veľmoc

Dokument
Foto Profimedia.cz
sobota 11. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC