Dokument

Na streche sveta

Mt. Everest

Snáď každý horolezec sníva o tom, že vystúpi na najvyššiu horu sveta, na Mount Everest. Hora, ktorá sa týči do neuveriteľnej výšky 8 848 metrov nad morom, je skutočným majestátom, ale zdolať ju nie je nič jednoduché. Džomolangma totiž nedáva nič a nikomu zadarmo.

Len čo sa stane nejaké miesto populárnym, okamžite ako mucholapka priťahuje davy ľudí. Bohužiaľ je to tak aj na Evereste. Na jeho vrchol sa snažia vystúpať najrôznejšie expedície už od dvadsiatych rokov dvadsiateho storočia, muselo sa však čakať ešte ďalších tridsať rokov, než sa z Matky sveta mohol rozhliadnuť prvý človek (aspoň podľa zaznamenaných výstupov) – v máji 1953 sa to podarilo Novozélanďanovi Edmundovi Hillarymu a jeho nepálskemu šerpovi Tenzingovi Norgaymu.

Od tých čias sa na vrchol dostali desiatky horolezcov, lenže Everest si vyberá svoju krutú daň, na jeho svahoch zahynuli viac ako dve stovky profesionálov i amatérov. Preto sa základný tábor nezaobíde bez skúsených záchranárov a lekárov. K nim patrí aj Jeff Evans, vďaka ktorému sa môžete na legendárnu horu pozrieť z inej stránky. Jeho tím operuje až do výšky 6 400 metrov nad morom, cez zradný ľadovec Khumbu po tzv. Balkón. Žiadny život by nemal byť premárnený, a preto Evans so svojimi ľuďmi bojuje so zradným počasím aj horou stále s rovnakou vervou.

V šiestich hodinových epizódach uvidíte záchranné práce v tých najvyšších nadmorských výškach, kedy nikdy nie je isté, že sa všetci vrátia domov živí. Bližšie spoznáte aj prácu šerpov, ktorí musia svojich klientov doviesť v poriadku na vrchol a zase späť. Pochopíte, čo znamená nevyspytateľné počasie, ktoré sa dokáže zmeniť naozaj z minúty na minútu. Budete obdivovať, čo všetko musia zvládnuť Evansovi muži, ktorí tu nie sú kvôli rekordom, ale kvôli pomoci druhým. A samozrejme budete fascinovaní nádhernou prírodou, neuveriteľnými scenériami a výhľadmi, ktoré sa inde než na „streche sveta“ jednoducho vidieť nedajú.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.
Dokument
Foto Travel Channel
štvrtok 2. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC