Dokument

Legendárny fyzik

Legendárny fyzik

Vzorec E = mc2 asi nie je treba príliš predstavovať (s jeho rozborom a výpočtami už by to bolo zložitejšie), mnohým sa navyše okamžite vybavia rozstrapatené biele vlasy a trochu šialený výraz snáď najznámejšieho fyzika dvadsiateho storočia a autora tohto fyzikálneho zaklínadla.

Albert Einstein – teória relativity a Nobelova cena za fyziku – niekomu taká stručná charakteristika stačí, ale na jeden ľudský život by to bolo príliš málo. Niekto ho považoval za šialenca, iný za génia, my dnes už vieme, že to bol naozajstný génius, ktorého veľkosť jednoducho niektorí nechceli chvíľu pripustiť a jeho teória relativity z roku 1915 bola docenená až neskôr. Einstein ale nebol len zahĺbený vedec, bol to tiež otec a manžel, bol to muž, ktorého zaujímalo všetko, čo sa okolo neho dialo, politiku nevynímajúc.

Stal sa známym po celom svete, čo je pre fyzika nevídaný úspech. Dnes už sa aj z vedcov stávajú doslova celebrity, taký Stephen Hawking o tom vie svoje, ale v prvej polovici dvadsiateho storočia patrila sláva skôr hollywoodskym hviezdam, nie podivínom z laboratórií a knižníc. Časy sa však menia, preto vznikol unikátny desaťdielny dokument o živote tohto velikána. Jeho tvorcovia sa inšpirovali jednou z najpredávanejších kníh Waltera Isaacsona Einstein: Jeho život a vesmír.

Matematika je jediný skutočne zaručený spôsob, ako sa zblázniť.

Nový seriál Génius rozpráva o tom, ako vynaliezavý a nepoddajný patentový úradník, ktorý zápasil s komplikovaným manželstvom a ktorý mal problém získať učiteľské miesto aj doktorát, odhalil svojou teóriou relativity tajomstvo atómu a vesmíru. Seriál sa však nesústredí len na vedu, ale snaží sa Einsteina vykresliť aj ako človeka, zachytáva jeho buričskú povahu, politický aktivizmus a neopomína ani rodinný život aj nestále a zložité osobné vzťahy. Nečakajte však žiadny bulvár, len výpravný dokument o veľkom človeku a jeho osudoch v búrlivom dvadsiatom storočí.

Génius

Dokument
Foto National Geographic
nedeľa 23. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC