Dokument

Ľadoví predátori

zvieracie predátor
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na Skylink Live TV Sledovať

Skúste si do vyhľadávača zadať súslovie doba ľadová a vyskočia na vás odkazy na populárny animák, ktorý je plný roztomilých zvieratiek, ktoré v tomto mrazivom období obývali našu planétu. Lenže šabľozubý tiger bol v skutočnosti oveľa väčší drsniak než dobrácky Diego.

Profesórka, antropologička a televízna moderátorka Alice Roberts vás vezme späť v čase, aby ste sa mohli zoznámiť s ozajstnými šelmami, ktoré vládli zamrznutým kontinentom pred viac ako 40 000 rokmi. Dobou ľadovou zvyčajne myslíme pomerne dlhé, chladné, suché obdobie, počas ktorého poklesli hladiny morí a rozsiahle pevninské oblasti postupne pokrývali ľadovce a sneh. Avšak aj počas mrazivých rokov dochádzalo k otepleniu, a tak sa ľadovce rôzne „pohybovali“ a s nimi migrovali aj zvieratá.
 
V tomto ohľade sa slávny animák drží skutočných faktov, inak všetka podobnosť končí. Jednotlivé druhy sa medzi sebou rozhodne nekamošili, ale tvorili stupne potravinového reťazca. Kto bol na ktorom konci a ako vlastne vyzerali obrovské cicavce a predátori?
 
Alice Roberts sa všetko pokúša objasniť v dokumentárnom seriáli Obri doby ľadovej. Využíva vedecké poznatky z najrôznejších disciplín, ale aj najmodernejšie technológie a animácie, aby oživila tento zaniknutý, avšak fascinujúci svet. Svoju púť začína v Severnej Amerike, kde ľadovec dosahoval až trojkilometrovej hrúbky (ako keby ste na seba postavili dve Snežky) a kde vládol tiger šabľozubý, čo nebola žiadna domáca Micka. 
 
V ďalších dieloch sa pozrie aj do Európy. Tu sa preháňala kopa Mannyho mamutích príbuzných a tiež nosorožcov. A živo bolo aj v útrobách skál, tam spolu súperili pre zmenu jaskynné medvede a levy. Ako sami uvidíte, pôda síce zamrzla, ale aj tak bolo na Zemi viac než živo.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Obri doby ľadovej

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD utorok 18. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC