Dokument

Fidelove tajomstvá

Fidel Castro

Takmer päťdesiat rokov vládol malému ostrovnému štátu Kuba, avšak jeho ohlas ďaleko presahoval hranice jeho štátu. Bohužiaľ, väčšinou negatívne – porušovanie ľudských práv, zadržiavanie politických väzňov alebo chudoba kubánskych obyvateľov. Aký bol naozaj? Vieme o Fidelovi Castrovi naozaj už všetko?

Dokumentárny film Fidel Castro: Stratené dokumenty vás vezme na úplne ojedinelú cestu, ktorá vám ukáže jedného z najkontroverznejších politikov dvadsiateho storočia z neobvyklého pohľadu. Film totiž využíva správy a dokumentárne zábery – z minulosti i súčasnosti – aby sme tak mohli odhaliť detaily z Castrovho života.

Tento diktátor pochádzal z rodiny chudobného farmára, ktorý sa však postupne vypracoval na prosperujúceho podnikateľa. Fidelov otec sa našťastie nedožil znárodnenia svojich pozemkov vlastným synom, avšak jeho matka a súrodenci áno. Stúpal v hierarchii funkcií, až ovládol bezo zvyšku celú Kubu a stal sa milovaným aj obávaným diktátorom. Z jeho výhradného postu ho donútili odísť až zdravotné problémy v roku 2006. Svoje miesto však neprepustil len tak niekomu, ale svojmu mladšiemu bratovi. Ako vyzeralo budovanie socializmu? Čo robilo z Castra takého vodcu? Ako si dokázal získať podporu ľudí – mal takú charizmu, alebo za všetkým stála len vojenská sila? A aký bol súkromný život tohto ostro sledovaného politika? Koľko mal naozaj žien a koľko má potomkov?

Fidel Castro: Stratené dokumenty vychádzajú čiastočne z výpovedí novinárov, ktorí sa vyjadrujú k hlavným udalostiam Castrovho života. Ide o jedinečný prístup, taký, ktorý vám dá možnosť zažiť život a éru kubánskeho vodcu, ako keby ste boli pri všetkom. A dostanete sa aj k záberom a informáciám, o ktorých sa zatiaľ mlčalo. Urobte si obrázok o revolucionárovi a diktátorovi sami na Nat Geo Channel.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Fidel Castro: Stratené dokumenty

Dokument
Foto National Geographic Channel
nedeľa 4. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC