Dokument

Detektívi havárií 2. sv. vojny: Osudové lety

Detektívi havárií 2. sv. vojny
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na Skylink Live TV Sledovať

Počas vojny neumierajú piloti len v boji, ale tiež pri nehodách. Niektoré dokonca zmenili beh dejín bez toho, aby boli doteraz spoľahlivo vysvetlené.

Keď sa povie nehoda s ďalekosiahlymi dôsledkami, v našich končinách pomyslíme na smrť Milana Rastislava Štefánika, ktorý v máji 1919 zahynul aj s dvomi talianskymi dôstojníkmi a jedným mechanikom po tom, čo ich lietadlo pravdepodobne stratilo v nízkej rýchlosti a za silného vetra vztlak a zrútilo sa do poľa. Od tých čias sa špekuluje, že mohlo byť zostrelené československými vojakmi, ktorí si taliansku trikolóru na chvoste pomýlili s vtedy nepriateľskou maďarskou. Alebo Štefánika zavraždili cudzie mocnosti či Edvard Beneš, s ktorým bol v spore?
 
Nebyť pádu dvojplošníka Caproni, dejiny ČSR by sa celkom určite vyvíjali inak. Rovnako osudový bol tiež pád štvormotorového bombardéra Liberator v noci 4. júna 1943 neďaleko britskej enklávy Gibraltár. „Keď som vystúpal na päťdesiat metrov, vyrovnal som, aby som zvýšil rýchlosť,“ spomínal pilot lietadla Eduard Prchal. „Kormidlo ale zostalo zaseknuté. Stroj sa stále rýchlejšie rútil do mora.“ 
 

Nepohodlný generál?

Český pilot prežil ako jediný, pričom sa medzi šestnástimi obeťami katastrofy nachádzal aj Władysław Sikorski, predseda poľskej exilovej vlády a veliteľ poľskej exilovej armády. „Sikorski zavraždený Londýnom,“ písal o dva dni neskôr nacistický list Völkischer Beobachter, a dodnes sa nájde veľa ľudí, ktorí sa s jeho verziou stotožňujú. Hnedí propagandisti si pochopiteľne vymýšľali, veď nemohli poznať žiadne podrobnosti nehody. Tá však skutočne vzbudzuje pochybnosti. Prvé vyšetrovanie sa žiadneho nesporného vysvetlenia nedopátralo, a o dvadsaťšesť rokov neskôr sa podarilo dokázať iba to, že lietadlo stálo na dráhe bez dozoru a pred letom do neho vstúpil neznámy muž.
 
Tí, ktorí veria v sprisahanie, argumentujú tým, že sa Briti potrebovali zbaviť Sikorského v záujme zachovania dobrých vzťahov so Stalinom. Žiadne dôkazy nepodporujú ani druhú teóriu, podľa ktorej nechal Sikorského zavraždiť jeho sok, generál Władysław Anders. Ako to teda bolo naozaj? Túto a ďalšie letecké nehody z rokov druhej svetovej vojny otvorí tím špecialistov na programe Viasat History.

Detektívi havárií 2. sv. vojny

Dokument
Foto Viasat
Viasat History HD utorok 23. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC